A+ R A-

"Najčistije države sveta"

Sve lošije zdravlje majke Zemlje privlači sve veću pažnju u poslednje dve decenije, a države zajedno učestvuju u borbi protiv niza opasnosti po životnu sredinu, od sve manje mesta za ribolov pa do globalnog zagrevanja. Svedoci smo Protokola iz Kjota, prvog široko usvojenog seta smernica za zaštitu životne sredine, koji je nastao tokom 1990-ih, a stupio je na snagu 2005. godine.

Uprkos gotovo univerzalnoj podršci ideje za čistiji svet (SAD je jedna od samo nekoliko zemalja koje nisu uspele da usvoje Kjoto protokol), prema Indeksu performansi životne sredine (EPI) uglavnom bogate zemlje uživaju u netaknutom okruženju.

EPI (Environmental  Performance Index) razvijen je na univerzitetima Kolumbija i Jejl kako bi se istakle najčistije zemlje na svetu i kako bi moglo da se oceni  i unapredi zalaganje za očuvanje životne sredine.

Opširnije: "Najčistije države sveta"

"Kvalitet života - indeks"

Indeksom kvaliteta života (QLI - Quality of Life Index) pokušavamo da izrazimo mogućnost življenja u određenoj državi za njenog prosečnog stanovnika.  Sastoji se od šest posebnih indeksa, gde svaki opisuje jedan od činilaca koji objektivno utiču na kvalitet života: zdravlje, obrazovanje, bogatstvo, demokratiju, mir i životnu sredinu.

Opširnije: "Kvalitet života - indeks"