A+ R A-

Nakon izuzetnog kišnog proleća

Komarci dolaze, odbrana „na gotovs”!

 

Dosadašnji tretmani komaraca u zrenjaninskoj opštini dali su dobre rezultate, ali kritični period tek nastupa, nakon obilnih kiša koje su zahvatile region, -kaže zas “Zrenjaninske novine” Dušanka Đukić, direktorica “Žitohema”, zaduženog za suzbijanje ovih štetnih insekata u najvećoj srednjobanatskoj komuni. - U dosadašnjem periodu forsirani su larvicidni biološki preparati koji sprečavaju razvoj larvi komaraca - kaže direktorica “Žitohema” - Akcije tretiranja su odrađene biološkim sredstvom “K - stop”, čiji proizvođač je zrenjaninski “Bio - ekološki centar”.

Ovaj preparat koristi se i na području Pokrajine, sve sa ciljem da se u startu spreči bujanje odraslih formi komaraca i manje primenjuju hemijska sredstva. - Biološke “špecije” su, inače, skuplje od hemijskih, jednako su efikasne, ali su čuvari zdravlja flore i faune. Zbog toga su se i Pokrajina i Zrenjaninska opština odlučile da forsiraju njihovu primenu. Zrenjaninski budžet za suzbijanje komaraca ove godine će izdvojiti oko 16 miliona dinara, na osnovu trogodišnjeg ugovora sa najboljim ponuđačom za ovaj posao.

Opširnije: "List "ZRENJANINSKE NOVINE" 14.06.2007. godine"

Zrenjaninski „Bio ekološki centar” proširio svoje kapacitete

 

U zrenjaninskoj firmi AD “«Bio ekološki centar”», prošle nedelje, prilikom posete predsednika Izvršnog veća Vojvodine Bojana Pajtića i drugih visokih zvaničnika pokrajinske vlade, svečano je otvoren novi pogon za proizvodnju bioloških pesticida nove generacije. Ovaj projekat realizovan je u saradnji sa Pokrajinskim izvršnim većem i Sekretarijatom za nauku i tehnološki razvoj koji su sufinasirali gradnju novog pogona, u sklopu pokrajinskog strateškog plana za uvođenje i razvoj novih tehnologija, a vrednost investicije iznosi preko 70 miliona dinara.

Koliki je značaj novog investicionog poduhvata u BEC –u govori i podatak da je ova firma jedini proizvođač bioloških pesticida u ovom delu Evrope. Ni u svetu nema značajnije tržišne konkurencije biološkim insekticidima proizvedenim i registrovanim u ovom preduzeću, jer se pored Zrenjaninaca ovakvom produkcijom bave još samo dve svetske kompanije. Pri tome, biopesticidi iz pogona BEC-a gotovo upola su jeftiniji od inostranih, uz iskazanu veću efikasnost i do 30 odsto, u odnosu na konkurentske preparate.

Opširnije: "List "DNEVNIK" 27.12.2006. godine"