A+ R A-

Nakon izuzetnog kišnog proleća

Komarci dolaze, odbrana „na gotovs”!

 

Dosadašnji tretmani komaraca u zrenjaninskoj opštini dali su dobre rezultate, ali kritični period tek nastupa, nakon obilnih kiša koje su zahvatile region, -kaže zas “Zrenjaninske novine” Dušanka Đukić, direktorica “Žitohema”, zaduženog za suzbijanje ovih štetnih insekata u najvećoj srednjobanatskoj komuni. - U dosadašnjem periodu forsirani su larvicidni biološki preparati koji sprečavaju razvoj larvi komaraca - kaže direktorica “Žitohema” - Akcije tretiranja su odrađene biološkim sredstvom “K - stop”, čiji proizvođač je zrenjaninski “Bio - ekološki centar”.

Ovaj preparat koristi se i na području Pokrajine, sve sa ciljem da se u startu spreči bujanje odraslih formi komaraca i manje primenjuju hemijska sredstva. - Biološke “špecije” su, inače, skuplje od hemijskih, jednako su efikasne, ali su čuvari zdravlja flore i faune. Zbog toga su se i Pokrajina i Zrenjaninska opština odlučile da forsiraju njihovu primenu. Zrenjaninski budžet za suzbijanje komaraca ove godine će izdvojiti oko 16 miliona dinara, na osnovu trogodišnjeg ugovora sa najboljim ponuđačom za ovaj posao.

Prema izveštaju koji “Žitohem” dostavlja Zrenjaninskoj opštini, do sada su odrađena dva tretmana područja bagljaškog i aleksandrovačkog kanala, pa priobalja Tise, starog korita Begeja, zabarenih terena oko grada i seoskih naselja. Posebno kritičan teren je melenačka Banja Rusanda, napominje naša sagovornica. Zbog toga su Melenci kompletno “prošpartani” a žarišta komaraca i u drugim mestima napadnuta su takozvanim zadimljavanjem. Ovom hemijskom metodom, koja se odrađuje terenskim vozilima, “gađane” su posebno kritične tačke kao što su parkovi, groblja, kanali i jezera obrasla trskom, barijer - zone oko grada i naselja ...Do sada nije bilo avionskih zaprašivanja, jer nije bilo ni potrebe za “napad iz vazduha”.Vreme i način suzbijanja komaraca, inače, utvrđuje ekipa dr Novice Stojkovića sa beogradske VMA, kao ustanove ovlašćene za stručnu kontrolu ovog posla. - Oni prate razvoj odraslih formi komaraca, postavljanjem klopki i na osnovu toga određuju metode i termine njihovog suzbijanja. Naše je da zacrtano sprovedemo u delo - napominje Đukićeva. Iako se opšte stanje ocenjuje kao dobro, ima i pritužbi građana da “ne mogu da žive od komaraca”.

Direktorica “Žitohema” ima objašnjenje i za takve slučajeve. Ona potvrđuje da ima lokacija gde komarci prosto vršljaju i gospodare terenom, ali i da su u pitanju omeđena žarišta. - Često se dešava da u blizini neke kuće postoji leglo komaraca u barici, staroj gumi, septičkoj jami, neočišćenom oluku i slično. I za takve slučajeve imamo rešenje, jer se u svakoj “Žitohemovoj” apoteci besplatno mogu dobiti tablete za uništavanje legla ovih insekata. Dovoljno je da se tablete, prema uputstvu, postave u ova žarišta i problem će biti rešen. Šteta je što naši sugrađani, i pored apela u medijima, veoma retko koriste ovu mogućnost - naglašava Dušanka Đukić.