A+ R A-

Zrenjaninski „Bio ekološki centar” proširio svoje kapacitete

 

U zrenjaninskoj firmi AD “«Bio ekološki centar”», prošle nedelje, prilikom posete predsednika Izvršnog veća Vojvodine Bojana Pajtića i drugih visokih zvaničnika pokrajinske vlade, svečano je otvoren novi pogon za proizvodnju bioloških pesticida nove generacije. Ovaj projekat realizovan je u saradnji sa Pokrajinskim izvršnim većem i Sekretarijatom za nauku i tehnološki razvoj koji su sufinasirali gradnju novog pogona, u sklopu pokrajinskog strateškog plana za uvođenje i razvoj novih tehnologija, a vrednost investicije iznosi preko 70 miliona dinara.

Koliki je značaj novog investicionog poduhvata u BEC –u govori i podatak da je ova firma jedini proizvođač bioloških pesticida u ovom delu Evrope. Ni u svetu nema značajnije tržišne konkurencije biološkim insekticidima proizvedenim i registrovanim u ovom preduzeću, jer se pored Zrenjaninaca ovakvom produkcijom bave još samo dve svetske kompanije. Pri tome, biopesticidi iz pogona BEC-a gotovo upola su jeftiniji od inostranih, uz iskazanu veću efikasnost i do 30 odsto, u odnosu na konkurentske preparate.

 


Ekološko uništavanje komaraca

Biološki larvicid zrenjaninskog BEC –a, koji se odlično pokazao u suzbijanju komaraca, naročito značajnu primenu ima u zaštićenim područjima, poput Specijalnog rezervata prirode “«Carska Bara”». Osim što se njegovom upotrebom može kontrolisati nivo populacije ovih štetnih insekata, čime se obezbeđuje opstanak životninjskih vrsta kojima oni služe kao deo lanca ishrane, ovaj biopreparat je potpuno neškodljiv za ljude, ptice, ribe, pčele i korisne insekte. Njegova upotreba pri tretiranju voda i zemljišta čuva ove prirodne resurse od zagađenja, neizbežnog pri upotrebi klasičnih hemijskih sredstava.

 


Proširenje proizvodnih kapaciteta omogućiće potpuno zadovoljenje potreba domaćeg tržišta za biološkim preparatima, uz značajan izvoz, ne samo u zemlje u okruženju, već i interesentima u Evropskoj uniji. Pored uvećanih mogućnosti prodaje i izvoza, nova tehnologija u ovoj vrsti proizvodnje iziskuje i zapošljavanje visokoobrazovanih kadrova, pa je, od početka realizacije projekta, odnosno od polovine ove godine, u BEC –u angažovano još dvadeset mladih stručnjaka raznih profila i to biologa, tehnologa, hemičara...

Ovaj poduhvat će, osim značajnih ekonomskih i socijalnih efekata, imati neprocenjiv značaj i u oblasti ekologije, s obzirom da upotreba biopesticida nemerljivo doprinosi zaštiti zdravlja ljudi i očuvanju životne sredine na teritoriji Vojvodine. Samo u godini znatno je smanjena upotreba klasičnih hemijskih sredstava, koja se zamenjuju biološki preparatima. Na ovaj način, Pokrajina, u skladu sa svetskim trendovima, rešava probleme eliminisanja ekonomski štetnih i neželjenih vrsta insekata, poput komaraca, gubara, dudovca i sličnih vrsta, uz gotovo potpuno očuvanje flore i faune u tretiranim područjima. Kao bitna odlika proizvodnog procesa u BEC –u ističe se i poštovanje svih standarda, u strogo određenim uslovima rada i uz upotrebu pouzdane i bezbedne opreme. Uz to, svi produkcijski ciklusi su kompjuterizovani, automatizovani i kontrolisani najsavremenijim senzorima.